ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ.

Привіт:) Продовжую знайомити вас із принципами здорового харчування і в цій публікаціі наведу декілька простих кроків, які допоможуть вам дотримуватись принципів здорового харчування. Як ви знаєте вже майже місяць я обмежую свій раціон у вживанні цукру, тому я дуже радісно сприйняла звістку про те, що на національному рівні провідні спеціалісти розробили рекомендаціі, які допоможуть перейти  та звикнути до здорового харчування. Мені імпонують пропозиції вживати не більше 50 г цукру на день (включно прихований цукор в продуктах харчування) та випивати норму чистої води. Я до цього йшла декілька років, сподіваюсь, що дана інформація буде корисна для вас та призведе до перших кроків початку здорового харчування.


  • ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ у кожного свій, але ніколи не пропускайте сніданок, нама¬гайтесь снідати протягом першої години після підйому та вечеряйте не менше ніж за 3 години до сну. Робіть 1-2 корисні перекуси до та після обіду.
  • НЕ ПОСПІШАЙТЕ, витрачайте на трапезу 20-30 хв, на перекус - не менше 10 хв.
  • НЕ ВІДВОЛІКАЙТЕСЬ ПІД ЧАС ЇЖІ на телевізор, комп'ютер чи книгу, інакше можете не помітити, як з'їсте забагато некорисної їжі.
  • НЕ ПЛУТАЙТЕ ЕМОЦІЇ З ГОЛОДОМ Якщо дуже хочеться солодощів, дозвольте собі маленьку порцію А краще з’їжте фруктів або випийте води.
  • ПИЙТЕ ЗВИЧАЙНУ ВОДУ без смаку та домішок, орієнтуючись на відчуття спраги. Каву та чай краще вживати не під час їжі.
  • ПИЙТЕ НЕ БІЛЬШЕ 200 МЛ (1 СКЛЯНКИ) ФРУКТОВОГО СОКУ НА ДЕНЬ адже він містить велику КІЛЬКІСТЬ простих вуглеводів СВІЖІ овочі та фрукти корисніші, ніж сік, який містить набагато менше харчових волокон Якщо немає можливості їсти багато свіжих овочів та фруктів, замініть їх мороженими, сушеними або консерво¬ваними. Лише слідкуйте, щоб в останніх не було забагато цукру або солі.
  • ЇЖТЕ НЕ БІЛЬШЕ 50 Г ЦУКРУ (10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшен¬ня цієї порції ще вдвічі - до 25 г. Пам'ятайте, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях, продуктах харчування
  • Споживайте МЕНШЕ ОБРОБЛЕНИХ ПРОДУКТІВ, в яких забагато солі та жиру готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування.
  • Коли готуєте вдома, кладіть у страви МЕНШЕ СОЛІ, ЦУКРУ ТА ЖИРНИХ ПРОДУК¬ТІВ Так, навіть соус можна зробити здоровішим, замінивши у ньому сіль на спеції.
  • ПЕРЕХОДЬТЕ НА ЙОДОВАНУ СІЛЬ. Споживання солі за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Якщо на етикетці сіль на початку списку — її в продукті забагато.
  • ВІДМОВТЕСЬ ВІД ШКІДЛИВИХ ТРАНСЖИРІВ, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири» або «кулінарний» чи «кондитерський» жир Вони є у цукерках, тістечках, печиві та тортах
  • Замість сала та вершкового масла ВИКОРИСТОВУЙТЕ КОРИСНІ РОСЛИННІ ОЛІЇ соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову.
  • ОБИРАЙТЕ ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ хліб та хлібці, макарони — з твердих сортів пшениці, а рис - нешліфований
  • НЕ РОЗМОРОЖУЙТЕ ПРОДУКТИ ПРИ КІМНАТНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ, краще перекла¬сти їх на полицю холодильника (4°С). Приготовані страви не тримайте без холо¬дильника більше 2-х годин.
  • ДОВОДЬТЕ СУПИ ДО КИПІННЯ, добре підігрівайте раніше приготовану їжу.
  • ВЕДІТЬ АКТИВНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, приділяйте спорту не менше ЗО хв на день. Це може бути як тренування в залі, так і спортивна гра, велосипед чи прогулянка — те, що вам подобається та під силу.
Більше інформаціі можна знайти на сайті http://www.prozdorove.com.ua/
Схожі публікації
В Україні з'явились національні рекомендації щодо здорового харчування для громадськості.
Презентація національних Рекомендацій щодо здорового харчування для громадськості.

Комментарии

  1. Люда, спасибо за советы! Беру на заметку!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Это действительно важно, что бы жить долго и качественно:)

      Удалить
  2. Ответы
    1. Мне и самой было очень интересно увидеть все в живую:)

      Удалить
  3. Ответы
    1. Я снимала видео лайф на Фейсбук вот ссылки https://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547877645330628/
      https://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547802225338170/

      Удалить
  4. очень хорошие советы, еще бы силы чтоб их воплотить)

    ОтветитьУдалить
  5. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  6. Хорошие рекомендации. Не согласна только насчет йодированной соли. Она противопоказа тем, у кого гиперфункция щитовидной железы. Статья обязательно должна содержать такую пометку.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вся более подробная информация на оф. сайте http://www.prozdorove.com.ua/
      Ну и твое мнение тут не совсем уместно, потому что эти анализы должны делать врачи. И по статистике среднестатистическому украинцу йода не хватает. Не думаю, что в соли йода местится столько, что от него будет перенасыщение.

      Удалить

Отправить комментарий

You can help develop the blog by clicking on the banner ads and following the links. They are my passive income. Thank you. Paypal DONATE Luda.tischenko@gmail.com

Newsletter

Получать новые публикации по электронной почте: