13 грудня на офіційній презентації національних рекомендацій щодо здорового харчування для громадськості провідні дієтологи країни визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону українця. В рамках заходу експерти оприлюднили перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблених на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Перша в історії України тарілка здорового харчування стала основою для національної інформаційної платформи «ПроЗдорове», покликаної наблизити кожного українця до здорового та збалансованого раціону.
«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», - зазначив автор рекомендацій, Президент Асоціації дієтологів України, директор Державного Підприємства «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України», кандидат медичних наук і доцент Олег Швець. Основним завданням при написанні рекомендацій, яке ставив перед собою експерт, було створити їх максимально зрозумілими та реальними для застосування у повсякденному житті кожної української родини. Тому до складу рекомендованих продуктів увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.
Такий підхід допоможе з часом перейти від лікування хвороб до їх профілактики, що повністю відповідає політиці, яку наразі декларує і впроваджує Міністерство охорони здоров’я України. «Відповідальна роль держави – впровадження реформ охорони здоров’я, покликаних змінити ставлення українців до свого здоров’я та харчування зокрема. Однією з найпоширеніших світових практик, яка дозволяє досягти цієї мети, є поширення і популяризація харчової культури на національному рівні. Сьогодні Україна теж стала на цей шлях. Це тільки перший крок, і те, наскільки він буде успішним, чи працюватиме він на побутовому рівні, залежить від кожного з нас», – відмітила в ході заходу Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України.
Затверджені раніше офіційні рекомендації щодо основних принципів та засад харчування існують для лікарів сімейної практики та недоступні для широкої громадськості. Тому люди дізнаються про них вже на етапі звернення до лікаря, стаючи пацієнтами. Але ж запобігти хворобі набагато легше, безпечніше і дешевше, ніж лікувати її. Тому платформа «ПроЗдорове» створена саме для того, щоб усі важливі поради про їжу стали доступними для українців і зібралися в зрозумілу картину. Експерти вірять, що запланована в рамках програми інформаційна кампанія сприятиме поширенню принципів здорового харчування серед дорослих та маленьких українців і позитивно відзначиться на суспільстві загалом.
«Раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності протягом усього життя. Але, на жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння. Проект «ПроЗдорове» покликаний подолати старі стереотипи і довести, що здорове харчування може бути смачним, доступним і корисним», – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.
“ПроЗдорове” – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Розроблені в рамках програми Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, які страви можна вважати здоровими, - про це та багато іншого на www.prozdorove.com.ua.
Схожі публікації ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ.
Презентація національних Рекомендацій щодо здорового харчування для громадськості.
«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», - зазначив автор рекомендацій, Президент Асоціації дієтологів України, директор Державного Підприємства «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України», кандидат медичних наук і доцент Олег Швець. Основним завданням при написанні рекомендацій, яке ставив перед собою експерт, було створити їх максимально зрозумілими та реальними для застосування у повсякденному житті кожної української родини. Тому до складу рекомендованих продуктів увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.
Такий підхід допоможе з часом перейти від лікування хвороб до їх профілактики, що повністю відповідає політиці, яку наразі декларує і впроваджує Міністерство охорони здоров’я України. «Відповідальна роль держави – впровадження реформ охорони здоров’я, покликаних змінити ставлення українців до свого здоров’я та харчування зокрема. Однією з найпоширеніших світових практик, яка дозволяє досягти цієї мети, є поширення і популяризація харчової культури на національному рівні. Сьогодні Україна теж стала на цей шлях. Це тільки перший крок, і те, наскільки він буде успішним, чи працюватиме він на побутовому рівні, залежить від кожного з нас», – відмітила в ході заходу Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України.
Затверджені раніше офіційні рекомендації щодо основних принципів та засад харчування існують для лікарів сімейної практики та недоступні для широкої громадськості. Тому люди дізнаються про них вже на етапі звернення до лікаря, стаючи пацієнтами. Але ж запобігти хворобі набагато легше, безпечніше і дешевше, ніж лікувати її. Тому платформа «ПроЗдорове» створена саме для того, щоб усі важливі поради про їжу стали доступними для українців і зібралися в зрозумілу картину. Експерти вірять, що запланована в рамках програми інформаційна кампанія сприятиме поширенню принципів здорового харчування серед дорослих та маленьких українців і позитивно відзначиться на суспільстві загалом.
«Раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності протягом усього життя. Але, на жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння. Проект «ПроЗдорове» покликаний подолати старі стереотипи і довести, що здорове харчування може бути смачним, доступним і корисним», – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.
“ПроЗдорове” – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Розроблені в рамках програми Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, які страви можна вважати здоровими, - про це та багато іншого на www.prozdorove.com.ua.
Схожі публікації ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ.
Презентація національних Рекомендацій щодо здорового харчування для громадськості.
Спасибо за чудесную новость!
ОтветитьУдалитьЭта новость действительно отличная, но еще работать и работать в том числе и над собою:)
УдалитьЦе дуже добре, що в нащій краіні нарешті піднімаються дійсно важливі питання збарансованого та Але було бі дійсно доречно, якби такі інціативні групи мали вплив на нашу владу, та не тільки пропогандували та поширювали ці принципи, але і тиснули з метою підвишення мінімального прожиткового мінімуму.
ОтветитьУдалитьБо коли в країні бульше 60% населення живе за межею бідності, такі ініціативи навряд чи спрацюють,А пенсіонер з пенсією 1200 гривень в місяць, навряд чи дозволить собі харчуватися згідно рекомендацій.
Мне кажется, что основная часть питания овощи доступна всем, плюс каши и немного мяса и молочных продуктов , можно балансировать:) Хотя я согласна, что большинство нашего населения живет за чертой бедности:((((( Но об этом все молчат или не обращают должного внимания этой проблеме:(
УдалитьСпасибо, что поделилась новостью!
ОтветитьУдалитьЯ снимала видео лайф на Фейсбук вот ссылки https://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547877645330628/
Удалитьhttps://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547802225338170/
Very interesting ^_^
ОтветитьУдалитьСпасибо за информацию. Я считаю, что нужно есть всё, что любишь и нравится, но маленькими порциями.
ОтветитьУдалитьЭто хороший тезис, когда питаешься сбалансированно. Но, когда люди питаются мивиной с сосисками и майонезом или покупными пельменями, то для них стоит говорить и обращать внимание на здоровое питание:)
УдалитьThanks for sharing this lovely post with us.....we are waiting for your another write ups..
ОтветитьУдалитьhave a nice day....keep posting
buy customized wallets online
Good news. Thank you for sharing.
ОтветитьУдалить