Привіт:) Я продовжую знайомити вас із здоровим стилем життя і сьогодні розкажу про презентацію на якій я нещодавно побувала. В цій статті буде наголошено на основні проблеми та факти, наведені в національних рекомендіціях щодо здорового харчування для громадськості.
Основні факти
Проблематика
• Фактичне харчування населення ірраціональне, дисбалансоване, вітаміно-дефіцитне. Денний раціон українців складається переважно з висококалорійних продуктів з низькою поживною цінністю.
• Українці споживають 12-15 грамів солі, замість рекомендованих 5. Ще гірша ситуація з цукром – його українці споживаючи майже вдвічі більше, ніж належить за нормами ВООЗ - в середньому за рік з’їдають 32,4 кг цукру (по 2,7 кг на місяць), а середня цифра серед європейських країн – 26 кг цукру на рік. Українці також перевищують норму споживання олії та рослинних жирів - понад 18 кг за рік. А найменше вживають риби та морепродуктів – всього 14,4 кг за рік.
• Очікувана тривалість життя в середньому в Україні майже на 10 років нижча, ніж в економічно розвинених країнах Європи.
• Експерти ВООЗ визначають погане харчування та нестачу фізичної активності головними глобальними ризиками для здоров’я. Кожна третя дитина у світі захворює на діабет саме через сучасні тенденції в харчуванні. А ожиріння (після паління) є найпоширенішим у світі фактором виникнення та розвитку соціально-небезпечних хвороб.
• За даними дослідження Глобального тягаря хвороб, поширеність проблем надлишкової ваги та ожиріння серед українців досягає 50% ще до 35-річного віку, а в подальшому тільки збільшується, сягаючи в окремих вікових категоріях 77%.
• Експерти ВООЗ наголошують, що найбільший вплив на смертність від основних неінфекційних хвороб у Європейському регіоні мають 7 факторів ризику, чотири з яких безпосередньо пов'язані з харчуванням населення (гіперхолестеринемія, надлишкова маса тіла, зловживання алкоголем, недостатнє споживання фруктів і овочів). Усі ці фактори ризику надзвичайно актуальні і для населення України.
• Сьогодні статистика хворих на діабет в Україні – 1 млн 200 тис. пацієнтів, хоча реальний показник може становити в 2,-2,5 рази вище через недіагностовані випадки.
Тарілка здорового харчування
• Основною задачею при написанні рекомендацій було створення їх зрозумілими та реальними для застосування у повсякденному житті. В той же час наведені поради є обґрунтованими досконалими науковими дослідженнями.
• За структурою це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.
В наступних публікаціях розкажу про національні рекомендації щодо здорового харчування для громадськості та наведу прості кроки до здорового харчування.
http://www.prozdorove.com.ua/
Основні факти
Проблематика
• Фактичне харчування населення ірраціональне, дисбалансоване, вітаміно-дефіцитне. Денний раціон українців складається переважно з висококалорійних продуктів з низькою поживною цінністю.
• Українці споживають 12-15 грамів солі, замість рекомендованих 5. Ще гірша ситуація з цукром – його українці споживаючи майже вдвічі більше, ніж належить за нормами ВООЗ - в середньому за рік з’їдають 32,4 кг цукру (по 2,7 кг на місяць), а середня цифра серед європейських країн – 26 кг цукру на рік. Українці також перевищують норму споживання олії та рослинних жирів - понад 18 кг за рік. А найменше вживають риби та морепродуктів – всього 14,4 кг за рік.
• Очікувана тривалість життя в середньому в Україні майже на 10 років нижча, ніж в економічно розвинених країнах Європи.
• Експерти ВООЗ визначають погане харчування та нестачу фізичної активності головними глобальними ризиками для здоров’я. Кожна третя дитина у світі захворює на діабет саме через сучасні тенденції в харчуванні. А ожиріння (після паління) є найпоширенішим у світі фактором виникнення та розвитку соціально-небезпечних хвороб.
• За даними дослідження Глобального тягаря хвороб, поширеність проблем надлишкової ваги та ожиріння серед українців досягає 50% ще до 35-річного віку, а в подальшому тільки збільшується, сягаючи в окремих вікових категоріях 77%.
• Експерти ВООЗ наголошують, що найбільший вплив на смертність від основних неінфекційних хвороб у Європейському регіоні мають 7 факторів ризику, чотири з яких безпосередньо пов'язані з харчуванням населення (гіперхолестеринемія, надлишкова маса тіла, зловживання алкоголем, недостатнє споживання фруктів і овочів). Усі ці фактори ризику надзвичайно актуальні і для населення України.
• Сьогодні статистика хворих на діабет в Україні – 1 млн 200 тис. пацієнтів, хоча реальний показник може становити в 2,-2,5 рази вище через недіагностовані випадки.
Тарілка здорового харчування
• Основною задачею при написанні рекомендацій було створення їх зрозумілими та реальними для застосування у повсякденному житті. В той же час наведені поради є обґрунтованими досконалими науковими дослідженнями.
• За структурою це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.
В наступних публікаціях розкажу про національні рекомендації щодо здорового харчування для громадськості та наведу прості кроки до здорового харчування.
http://www.prozdorove.com.ua/
Спасибо за полезную информацию!
ОтветитьУдалитьПожалуйста, на презентации было очень интересно. Я снимала видео лайф на Фейсбук вот ссылки https://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547877645330628/
Удалитьhttps://www.facebook.com/luda.tischenko/videos/1547802225338170/
Да, статистика огорчает()
ОтветитьУдалитьНадо что то делать и начинать из себя:)
УдалитьGreat post, my dear!
ОтветитьУдалить